10 златни правила за търсене на брокер

1. Започнете търсенето в интернет
Без онлайн платформи за недвижими имоти съвременният професионален брокер вече не може да работи. Следователно: потърсете в интернет платформи за онлайн предлагане на недвижими имоти! Вашият регион е началната точка за търсене. Потърсете кои брокери рекламират тук? Кой брокер предлага обекти във вашия район?
2. Опита на другите
Попитайте свои приятели и познати за препоръки! Брокера, който ще си изберете трябва да се ползва с добра репутация и сред колегите си от неговият бранш. Потърсете отзиви за него и онлайн!
3. Вижте с очите на клиент
Проверете други оферти на брокера, с който възнамерявате да работите- структура на офертите му, актуалност, в кои платформи рекламира. Ако имате ваши забележки ще можете да ги обсъдите при срещата ви с брокера.
4. „ Визитна картичка“
Проверете агента по недвижими имоти има ли собствен уеб сайт! Това ясно показва предмета на неговата професионална дейност. Можете да се доверите на “визитна картичка” на агент по недвижими имоти ако има валиден търговски лиценз; ако е член на съсловна Асоциацията на брокерите на недвижими имоти; ако има фиксиран офис; ако има търговска марка.
5. Колко лесно ще се свързвам с брокера си
Професионален агент, с който искате да работите заедно, е някой, който бързо ще отговори на вашето запитване. Използвайте телефонно обаждане и имейл за връзка с брокера успоредно. Важно: Телефонното обаждане не винаги е полезно за брокера – през деня той е на път с клиенти за огледи на имоти. Но в рамките на един ден можете да очаквате отговор. Ако имате чувството, че брокерът, избран от вас е труден за намиране, това означава, че потенциалните му клиенти също трудно ще се свързват с него.
6. Какво ще иска да знае брокера ви
Подгответе предварително документите, имащи отношение към продажбата на имота ви; също така се подгответе да отговорите на въпроси относно конструкцията на сградата, изложението на имота, площ на имота, прилежащи други помещения и др. По този начин при срещата ви с брокера най- лесно заедно ще определите точната цена, на която брокера ще предлага имота ви.
7. Как да стигнете до „правилната цена“
Пазете се от брокери, които “ви обещават синьото на небето”! Пазара на недвижими имоти е свободен, но все пак има пределни горни граници на цените за отделните видове имоти, при които може да се очаква обективен интерес от страна на потенциалните клиенти. В противен случай цената сама по себе си работи във ваша вреда. Обект за сравнение и референтни оферти в днешно време е лесно да се намерят- професионалният брокер също ги знае. Проверете предварително онлайн какви са нивата на цените за имот като вашият – със сходно местоположение и характеристики! Ако сте се информирали предварително, вие ще можете да оцените по- добре отчетите на вашия брокер.
8. Ясни правила- добра сделка
Един почтен брокер открито ще постави пред вас въпроса за посредничеството в разговор с вас и ще предложи да обсъдите договор за поръчка и какво ще ви струва услугата. Можете да договаряте размера на брокерската комисионна по принцип свободно в рамките на разумни граници. Това зависи от пазарната ситуация, цената на имота и условията на пазара. Професионалният брокер ще иска да направите вашата поръчка в писмен вид, в която да опишете минималните условия за продажбата (наема) и размера на комисионната. Той в никакъв случай няма да изисква предварително заплащане на каквито и да е суми!
9. Трябва да има „ химия“
Както при всички взаимоотношения в живота и във взаимоотношенията с вашия брокер трябва да има взаимна симпатия. Все пак ще работите заедно и е важно на кого ще доверите продажбата/ наема на своя имот. Освен всичко останало още при първата ви среща с брокера ще ви стане ясно дали ще се „сработите“ с конкретния брокер. Уважение трябва да има и в двете посоки.
10. И накрая: „направих своя избор“
Ако сте взели решение скрепете сътрудничеството си с брокера в писмена форма- Договор за поръчка. По този начин ясно и точно ще знаете какво да очаквате от професионалният си консултант. От своя страна брокера ще ви дава отчети за начина на предлагане на вашият имот, броя на запитванията от клиенти и др. Поддържайте активна връзка с брокера си! Добрият брокер непрекъснато ще ви предлага нови възможности за правилно предлагане на вашият имот- за успешна сделка в краткосрочен план.

Сравни офертите

Сравни